Stadsverwarming

Stadsverwarming is een manier om je huis te verwarmen zonder hierbij gas te gebruiken. Je hebt dan ook geen eigen CV ketel als je gebruik maakt van stadsverwarming. Warm water en warmte krijg je via een netwerk van waterleidingen. Deze warmte ontstaat door de restwarmte van bijvoorbeeld een elektriciteitscentrale in de buurt van de stad.

Als u aangesloten bent op een warmtenet, heeft u weinig te kiezen. Daarom is er de warmtewet. Deze wet beschermt u als consument en garandeert een betrouwbare warmtelevering met redelijke voorwaarden. Hiermee wordt bijvoorbeeld de prijs bedoeld, u mag niet meer gaan betalen als met een gewone CV ketel.

Stadsverwarming bespaart u veel tijd en moeite en ook wel wat kosten. U heeft namelijk geen apparaten zoals een CV ketel of een boiler in huis en dus heeft u hier ook geen onderhoud of reparatie aan. Wel is het zo dat u vaak niet zelf uw leverancier kunt kiezen en dat u waarschijnlijk geen aansluiting heeft op het aardgasnet.

Blokverwarming

Blokverwarming houdt in dat er een gezamenlijke warmtebron is voor meerdere woningen in een blok of appartementencomplex. Het is dus eigenlijk hetzelfde idee als bij stadsverwarming, alleen geld het voor een blok en niet voor een stad. Die gezamenlijke warmtebron kan bijvoorbeeld een collectieve warmtepomp zijn. Er is vaak een rechtspersoon die de bron en het leidingnet exploiteert. Dit kan ook een speciaal opgericht bedrijf zijn. Een gezamenlijke warmtebron is efficiƫnter en bespaart u geld omdat u geen ketel aan hoeft te schaffen en te onderhouden. Ook bespaart het ruimte in uw woning.

De warmte vanuit de blokverwarming wordt in de vorm van warm water via een warmtenet aan de afnemers in de buurt geleverd. In de meterkast zit een warmte-afleverset die de warmte over uw woning verdeelt.

Voor degene die zijn aangesloten op een warmtenet, geldt vaak een warmtewet. Deze wet zorgt ervoor dat u een betrouwbare warmtelevering met redelijke voorwaarden zoals een goede prijs krijgt.